Monday, January 19, 2009

SIAPAKAH MD ZUKI NAK HALANG WARTAWAN BUAT BERITA

WARTAWAN SINAR DIMARAHI OLEH ORANG BERNAMA MD ZUKI

Wartawan Sinar Harian @ Kubang Pasu, Cik Nor Azlinda Abdul Hamid telah memainkan peranannya sebagai seorang wartawan yang profesional apabila telah liputan isu-isu yang berlaku di Kubang Pasu dengan telus dan menepati etika kewartawanan. Ia wajar diberi penghargaan dan pujian. Setiap laporan yang diterbitkan adalah hasil dari sumber yang diperolehi dengan tepat serta memberi faedah secara langsung ataupun tidak langsung kepada pihak yang terlibat.

Sebagai contohnya, liputan meluasnya terhadap isu pasar malam Batu 13 yang mencetuskan kontroversi antara para peniaga dan Majlis Daerah Kubang Pasu (MDKP) ternyata memberi kesan positif. Difahamkan ekoran dari laporan wartwan tersebut, isu ini telah mendapat campurtangan ‘orang atas’ dalam kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah. Kesan campurtangan tersebut, para peniaga pasar malam telah dibenarkan berniaga semula di tempat asal tanpa sebarang halangan dan gangguan oleh pihak MDKP.

Namun, rasa sedikit terkejut apabila blogger Harapan Baru Kubang Pasu dihubungi oleh wartawan (Linda) tengah hari tadi bahawa beliau menerima satu panggilan oleh seorang yang mengaku bernama Md Zuki (tidak dikenali), memarahinya kerana menyiarkan berita bertajuk ‘Pasar Malam Cetus Kontroversi”, Isnin, 19 Januari 2009. Jika benar dakwaan yang mengatakan bahawa orang yang berkenaan memarahinya kerana menyiar berita tersebut maka ia adalah tindakan yang kurang bijak dan dangkal serta tidak menghormati dunia kewartawan untuk mereka menyiarkan sebarang berita untuk tatapan pembaca.

Lebih mengelirukan apabila Md Zuki cuba memberi gambaran kepada wartawan berkenaan bahawa PEMBELA tidak berhak bercakap tentang isu-isu berkaitan Majlis Daerah Kubang Pasu.

Siapakah Md Zuki nak menghalang wartawan dari menyiarkan berita berkaitan PEMBELA. Ataupun atas dasar apakah Md Zuki boleh mengarahkan wartawan jangan atau boleh menyiarkan sesuatu berita. Md Zuki tidak sedarkah bahawa PEMBELA bercakap atas kapasitinya sebagai badan bukan kerajaan apabila ia ditemuramah oleh wartawan dalam sesuatu isu yang berbangkit.

Hak bercakap atau memberi kenyataan menjadi hak kepada rakyat di Malaysia dan ia dipelihara dalam Perlembagaan Malaysia.

Adalah lebih baik Md Zuki turut berperanan memberi kenyataan ataupun meminta mana-mana media termasuk media online menyiarkan berita-berita tentang kegiatan, pandangan ataupun sesuatu isu yang melibatkan dirinya dari cuba menghalang media memainkan peranan mereka.

No comments: